Sami Baruh KAYIŞ KOPTU!

22/03/2020 - 19/04/2020

NOKS Bağımsız Sanat Alanı

Küratör: Volkan Kızıltunç

NOKS, sanatçı ve elektronik müzik prodüktörü Sami Baruh’un video ve fotoğraf çalışmalarından oluşan ilk
kişisel sergisi “KAYIŞ KOPTU !”ya ev sahipliği yapıyor.

Sami Baruh, kuşaktan kuşağa aktarılan aile mesleği olan teneke kutu imalatçılığını, yaklaşık yarım asırdır hiç değişmeyen çalışma biçimini, aynı yerde bir ömür geçiren işçileri ve imalathaneyi; fotoğraf, video ve ses gibi farklı disiplinleri kullanarak belgeliyor. Atölyede geçirdiği zaman içerisinde manuel makineleri, onları seri bir şekilde çalıştırmakla yükümlü Kadıköy ZOR’da gerçekleştireceği ve endüstriyel gürültüyü yorumladığı canlı elektronik müzik performansı ile izleyicileri techno eşliğinde dansa davet ediyor.

Sergi açılışında, NOKS Books'un ikinci yayını olan; Sami Baruh / KAYIŞ KOPTU! kitabının lansmanı da gerçekleşti.

Sami Baruh, kuşaktan kuşağa aktarılan aile mesleği olan teneke kutu  imalatçılığını, yaklaşık yarım asırdır hiç değişmeyen çalışma biçimini, aynı yerde bir ömür geçiren işçileri ve imalathaneyi bir arkeoloğun titizliğiyle ve fotoğraf, video, ses gibi farklı disiplinleri kullanarak belgeliyor.

Atölyede geçirdiği zaman içerisinde manuel makineleri, onları seri bir şekilde çalıştırmakla yükümlü işçileri sessiz bir gözlemci gibi kaydeden Baruh, kendisini dedesi Samuel Baruh'un kurduğu ve halen babasının işlettiği atölyeyi kaydetmeye adayarak, makineler ve insanlar arasındaki ilişkiyi bize soyut ve şiirsel bir dille yansıtıyor. Çocukluğunu geçirdiği ve kendisinin de zaman zaman çalıştığı bu atölyede dinlediği endüstriyel gürültüyü müzik üretiminin ilhamı olarak gören Baruh, izleyiciyi endüstrinin ve üretimin en temel nesneleri olan makinelere bakmaya, onları dinlemeye çağırıyor.

Baruh'un Kayış Koptu ! sergisi bir yandan nostaljik olmayan melankoliyi, seri üretim ve zaman ilişkisini, yıllarca aynı mekanda yaşayan ve çalışan kişilerin duygu durumlarına dair ipuçlarını barındırırken, mekanik üretim ve insan/makine ilişkisinin denge ve dengesizliği üzerine de düşündürüyor. Sanatçının bakışı, atölyedeki insanlara, nesnelere ve emeğe bir saygı içerirken, serginin ismi izleyiciye üretimin askıya alındığı, düzenin bozulduğu, zamanın uçup gittiği bir
uzay-mekana davet ediyor.

* Kayış Koptu !: “1950’lerde üretilen pres makineleri, tasarruf etme amacı ile eski usül transmisyon sistemi çalışmaktaydı ve bu makineler, şehir içindeki elektrik azlığı nedeniyle tek bir motora bağlanmak zorundaydılar. Tek motor birçok makineyi aynı anda çalıştırdığından dolayı ana kayışın kopması bütün makinelerin ve üretimin durmasına sebep olmakta ve ustanın, kopan kayışı bir terzi titizliği ile yeniden onarmasını gerektirmekteydi...”

Çok yakında...
Sitemize giriş yaparak kişisel verileriniz, site kullanımınızı analiz etmek, sosyal medya özellikleri ve reklamları kişiselleştirmek amacıyla çerezler aracılığıyla işlenmektedir. Detaylı bilgi için Çerez Politikası Metni’ni okuyabilirsiniz. Anladım butonuna tıklayarak açık rıza beyanında bulunmuş olursunuz.