Nazım Ünal Yılmaz Daime İleri

27/10/2022 - 10/12/2022

Galerist

Galerist, yaşamını ve çalışmalarını Viyana’da sürdüren Nazım Ünal Yılmaz’ın galerideki ilk kişisel sergisi 'Daima İleri’ye 27 Ekim - 10 Aralık 2022 tarihleri arasında yer vermekten mutluluk duyuyor. Sergi, sanatçının kendi deyimiyle ‘büyüme endeksli’, ne demokratik ne de ekolojik sayılabilecek, ekonomik modele kendini yakın bulan kültür politikaları ile tarih yazımına yönelik kuşkusundan doğan son dönem çalışmalarını bir araya getiriyor.

Yılmaz, yapıtı var eden zihinsel, duygusal, sosyal koşullar ile onu tecrübe etme modellerine yönelik eleştirinin yarattığı yeni görsel ve biçimsel olanakları, izleyicilerle araştırma ve yeni okumalarla diyaloğa sunma yoluna gidiyor. Eserler, sanatçı için kendine has birer görsel anlatıyı barındırdığı kadar, Yılmaz’ın ister kapitalist, isterse komünist olsun, tüm bu modellere duyduğu uzlaşmasız kuşkuya da sözcülük ediyor.

Sanatçı, gerek Türkiye, gerekse Avrupa çağdaş sanat tarihinin öncü fırçalarına hürmetle ortaya koyduğu soyut-dışavurumcu, a-politik kompozisyonlarıyla bir bakıma, tasvirde dürüstlüğün nerede başlayıp, nerede bitmesi gerektiğini, sanat piyasasının, gerçeklik ve samimiyet endeksini hangi değerlere göre tayin ettiğini, izleyiciye kendini teşhir eden bu tek kişilik ve soyundukça kalabalıklaşan kabare ile sormaya yöneliyor.

Yılmaz’ın resmi, “...her tür tasnif, tabir ve tahlilden, ısrarla uzak duruyor. ‘Daima İleri gitmekten kuşku duyan bir tarihin açgözlü varisleri olarak, bizlere karşı, hayal gücünün kendi ekolojisi lehine anti-sosyal bir mesafe gözetiyor. Yaşamın da, ölümün de dikine giden bu maskesiz tavır, her yeni bakışta yapıtların ölümsüzlük olasılığını tekrar yükseltiyor. Bu da, serginin tartıştığı gibi, gözü dönmüş biçimde ‘Daima İleri’ gitmektense, yaşamda, dünyada ve sanatta etkileşime girdiğimiz her unsuru, başta kendimiz olmak üzere aşağı yukarı kabullenebilme ve buna göre birlikte var olabilme seviyemizle ilişki kuruyor. (*)

(*) Evrim Altuğ (AICA), ‘Daima İleri’ üzerine aşağı-yukarı bakışlar, Ekim 2022 sergi metninden alıntıdır.

Çok yakında...
Sitemize giriş yaparak kişisel verileriniz, site kullanımınızı analiz etmek, sosyal medya özellikleri ve reklamları kişiselleştirmek amacıyla çerezler aracılığıyla işlenmektedir. Detaylı bilgi için Çerez Politikası Metni’ni okuyabilirsiniz. Anladım butonuna tıklayarak açık rıza beyanında bulunmuş olursunuz.