Nancy Atakan

Nancy Atakan

Hakkında

Nancy Atakan (d. 1946, USA), İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor.

Amerika doğumlu Nancy Atakan, 1970’lerden bu yana yaşadığı şehir İstanbul’un sanat dünyasında hem sanatçı hem de eğitmen ve sanat tarihçisi kimlikleriyle aktif olarak yer almaktadır. Atakan’ın pratiği yerleştirme, video, fotoğraf, dijital baskı, neon ve metne uzanan çok araçlı bir yaklaşım içerir. Sanatçı çalışmalarına kadınlık, cinsiyet politikaları, bellek, küreselleşme, imge ve dil arasındaki ilişkiye dair referansları dâhil eder.

Sıklıkla otobiyografik açıdan ele aldığı bu konular, İstanbul metropolünde yaşayan ve çalışan bir Amerikalı olarak sanatçıyı kişisel olarak ilgilendirir. Çalışmalarının tümü güncel olaylara dair gözlemlerin yanı sıra İstanbul’un tarihine ve kültürüne atıflar içerir ve araştırma, iş birlikleri ve diyaloglar ile konumlanır. Tarihi anlatılar ve ağır meseleler Atakan’ın dokunuşuyla şeffaflaşıp hafifleşirken günlük hayata yaklaşmayı başarır.

Sanatın bir deneyim ve model geliştirme alanı olduğuna inanan sanatçı, sanat pratiğinin bir parçası olarak, 2007 yılında İstanbul’da bir sanat inisiyatifi ve proje mekânı olan 5533’ün ortak kuruculuğunu üstlenmiştir. Unkapanı’nda İstanbul Manifaturacılar Çarşısı’nda yer alan mekân atölye, video gösterimi, sergi ve performans gibi birçok etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca Nancy Atakan, Sanatta Alternatif Arayışlar (Karakalem yy., 2008) ve Arayışlar, Resimde ve
Heykelde Alternatif Akımlar (Yapı Kredi yy., 1998) kitaplarının yazarıdır. 2015 senesinde, editörlüğünü Hollandalı sanat eleştirmeni ve küratör Nat Muller’in gerçekleştirdiği, sanatçının eserlerine bütüncül bir bakış sunan, tamamı renkli basım Passing On adını taşıyan monografisi, Almanya Heidelberg ve Berlin’de bulunan önemli sanat yayınevi Kehrer Verlag
tarafından yayınlanmıştır.

Seçili kişisel sergileri arasında; Scent of Time, Pi Artworks, İstanbul, Türkiye (2022); Remembering the Future, London Collective on Vortic Collect, Londra, İngiltere (2020); It still is as it always was, Kalliopi Lemos ile, Pi Artworks Londra, İngiltere (2020); Translation in Motion, Maria Andersson ile, Riksidrottsmuseet, Stockholm, İsveç (2020); Uygun Adım, Marş!, Maria Andersson ile, Salt Beyoğlu, İstanbul, Türkiye (2019); Marking a Shift, Maria Andersson ile, Galleri Box, Gothenburg, İsveç; Under the Radar, Volkan Aslan ile, International Studio and Curatorial Program, New York, ABD (2018); Marking a Shift, Maria Andersson ile, Nordic Art Association, NFK, Stockholm, İsveç (2017); Çizgiler Camiası, Pi Artworks İstanbul, Türkiye (2017); Sporting Chances, Pi Artworks Londra, İngiltere (2016); Anlaşılmaz Bir Dünya, Hamlet Tiyatro Festivali, IKSV, İstanbul, Türkiye (2014); Ayna Ayna Söyle Bana, Pi Artworks İstanbul, Türkiye (2013); Sahtekar Olmadığımızı Nereden Biliyoruz?, Pi Artworks İstanbul, Türkiye (2011); Buralı: 1970-2011, Pi Artworks İstanbul, Türkiye (2011); Tutunmak, Apartment Project, İstanbul, Türkiye (2009); İnanıyorum/İnanmıyorum, Pi Artworks İstanbul, Türkiye (2009) yer almaktadır.

Seçili grup sergileri arasında; Fine del Confine, Adventure Park Ceroglie, Trieste, İtalya (2022); The Event of a Thread , MOMus Experimental Center for the Arts, Selanik, Yunanistan (2022); Maziye Bakma Mevzu Derin, OMM, Eskişehir, Türkiye (2021); Terra Incognita, Ayça Okay küratörlüğünde, Cocoon, İstanbul, Türkiye (2021); Rüzgarda Akan Atlar ya da Yuvadan Uçmak, Halka Art Project, İstanbul, Türkiye (2020); Weave Braid Attach, Textile Pioneers and Contemporary Expressions, Vasteras Konstmuseum, Vasteras, İsveç (2019); Arcadia Mundi, Macro Asilo – Museo Macro, Roma,  İtalya (2019); K.E.K Sever Misiniz?, Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi, İstanbul, Türkiye (2019); At the Borderline of Vitality, Corridor Project Space, Amsterdam, Hollanda (2018); Geçmişten Önce – Gelecekten Sonra, 6. Çanakkale Bienali, Çanakkale, Türkiye (2018); The Compiler Screenings - Our Stories, White Frame, Basel, İsviçre (2017); Küçük Yüzler, Büyük Bedenler, Elgiz Müzesi, İstanbul, Türkiye (2015); Stay With Me, Wesenburg Museum of Modern Art, Bremen, Almanya (2015); Türkiye’de Video Sanatının 40 Yılından 40 Video, 25. Ankara Uluslararası Film Festivali, Goethe Institute, Türkiye (2014); Bizzat Ben Kendim / Bir İkilem Olarak Ben, CerModern, Ankara, Türkiye (2013); Hayal ve Hakikat – Türkiye’den Modern ve Çağdaş Kadın Sanatçılar, İstanbul Modern, İstanbul, Türkiye (2011); Under My Feet I Want the World Not Heaven, Istanbul Next Wave, Akademie der Kunst, Berlin, Almanya (2009-2010) yer almaktadır.

Sitemize giriş yaparak kişisel verileriniz, site kullanımınızı analiz etmek, sosyal medya özellikleri ve reklamları kişiselleştirmek amacıyla çerezler aracılığıyla işlenmektedir. Detaylı bilgi için Çerez Politikası Metni’ni okuyabilirsiniz. Anladım butonuna tıklayarak açık rıza beyanında bulunmuş olursunuz.