Halil Sercan Tunalı
Hakkında
HALİL SERCAN TUNALI
Halil Sercan Tunalı 1983 yılında Edirne’de doğdu. Ailesinin işi dolayısıyla Türkiye’nin birçok şehrinde bulundu. Çalışmalarına 1997 yılında güzel sanatlar lisesine kabul edilişiyle başlayan sanatçı, resim bölümünü okurken sanatsal bakış açısını genişletmek adına devlet tiyatrosunda drama kurslarına katıldı. 2001 yılında Anadolu Üniversitesi Çizgi Film Bölümüne 3. olarak girdi. Eğitim sürecinde kişisel sergilerde, ortak projelerde ve bir öğrenci dergisinde yazar ve çizer olarak çalışmalarını yürüttü. Bunun yanı sıra müzik kulübünde gitar çaldı. Geleneksel okul partileri düzenlerken sponsor bulmaktan, poster tasarımına, broşür tasarlamaktan müzik grubu bulmaya kadar her detayla ilgilendi.
Varlık dergisine gönderdiği öyküleriyle ilgili övgüler topladı. Üniversite bitirme projesi filmiyle yurt içi ve yurt dışında birçok festivalde gösterimlere ve ödüllere layık görüldü. Mezun olduktan sonra Sydney, Avustralya’ya öğrenci olarak gitti ve orada bazı projelere karakter tasarımcısı ve animatör olarak destek verdi. Ardından Türkiye’deki kariyerine başlamak için döndü. Birçok şirket için çalışırken burslu olarak New York Film Akademi’de Film Yapımı ve Sinematografi eğitimi almak için gitti. 2012 yılında New York’a taşındı. Eğitimin ardından projelerine devam etmek için Türkiye’ye döndü. 2015 yılında bu kez Karakter Animasyonu okumak için Gobelins, L'école De L'image okuluna Paris’e gitti. Fransa’daki eğitiminden sonra İstanbul’a taşındı ve çalışmalarına hala buradan devam ediyor.
Kompozisyonlarında minimalizm ve sürrealizmin etkilerine sıklıkla karşılaştığımız sanatçı, dışavurumculuk, optik ve soyut sanatın etkilerinden de beslenmeye çalışıyor. Picasso, Miro ve Escher gibi sanatçılardan etkilenen Halil Sercan Tunalı, resimlerinde kullandığı sembollerin bir alfabe oluşturmasıyla birlikte izleyiciyle kurmak istediği bağları güçlendirmeye çabalıyor. Bu sembollerden bazıları göz figürleri, balıklar, kapılar, pencereler, ağaç dalları gibi birçok farklı kavramları işaret eden imgelerdir. Kullandığı malzemeleri olabildiğince çeşitlendirmeye çalışırken yeni tekniklerin verdiği fırsatlarla her adımda farklı sonuçları kovalıyor. Grafik kalemler, mürekkepli kalemler, suluboya, akrilik gibi malzemeleri kâğıt, cam ve ahşap yüzeyler üzerinde kullanıyor. Bunun yanı sıra eğitimini aldığı canlandırma sanatıyla yaptığı resimlere hayat veriyor. Video sanatı, animasyon ve interaktif animasyon gibi alanlarda da deneyimli olan sanatçı, bir düşüncenin en doğru sunumunun nasıl yapılması gerektiğine odaklanıyor. Kısa animasyon projeleriyle yurt içi ve yurt dışı birçok festivalde finalist olmasının yanında ödüllere de layık görülmüştür.