Gülay Semercioğlu

Gülay Semercioğlu

Hakkında

Gülay Semercioğlu (d.1968, İstanbul) İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor.

Kariyerine akademik resim eğitimiyle başlayan Gülay Semercioğlu el işi ve ağır enstalasyonlar, resim ve desenler yaratmaktadır. Pratiği farklı materyalleri bir araya getirir. Gümüş çekirdekli endüstriyel tel imza malzemesine haline gelmiştir. Son otuz yıldır ikilik taşıyan bu materyalle çalışmaktadır: Heykel ve resim, kadınsı ve erkeksi, Doğu ve Batı, sanat ve zanaat, kadim ve ileri teknoloji. 1968’te İstanbul’da doğan Semercioğlu’nun kökleri Anadolu’ya uzanır. Semercioğlu, geleneksel görsel paternlerin ve dilin algımızı nasıl şekillendirdiğini araştırmaktadır. Pratiğinde, İslam ve Anadolu sanatında, Selçuklu İmparatorluğu gibi Anadolu’da yaşamış eski uygarlıklardaki geleneksel formları
araştırır. Halı, kilim, dokuma, seramik ve mimari üzerindeki bu motiflerden ilham alır ve onların kadınlık ve aileyle ilişkilerini sorgular. Semercioğlu bu soyut temsillerde kadınlığı araştırır ve izleyiciye günümüzde ne anlam ifade ettiğini sorar. Sabır, tekrar, gelenek, sadakat, mutluluk, aile ve doğurganlık bu motiflerin etrafındaki konulardan bazılarıdır.

Seçili sergileri arasında; Women Defining Women in Contemporary Art of the Middle East and Beyond (grup), LACMA, Los Angeles, ABD (2023); Bir Hatıradan Daha Fazlası (solo), Pi Artworks İstanbul, Türkiye(2022); Everywhere was nowhere, and nowhere everywhere, Mustafa Hulusi küratörlüğünde, Pi Artworks, Londra, İngiltere (2022); Hayatta Kalma Arzusu (solo), Pi Artworks İstanbul, Türkiye (2019); Sanatçı ve Zamanı, İstanbul Modern, İstanbul, Türkiye (2018-2015); Formun Gücü, Plato Sanat, İstanbul, Türkiye (2016); The Woman on the Wire (solo), Pi Artworks Londra, İngiltere (2015); Sublime Porte: An Exhibition of Contemporary Turkish Art, St. John’s University, Dr. M. T. Geoffrey Yeh Art Gallery, New York, ABD (2013); Variations on Line (solo), Leila Heller Gallery, New York, ABD (2012); Hayal ve Hakikat, İstanbul Modern, Türkiye, (2011); Abbara Kadabra, 1. Mardin Bienali, Türkiye (2010) ve Istanbul Next Wave, Akademie der Kunste, Berlin, Almanya (2009) yer almaktadır.

Eserlerinin yer aldığı seçili koleksiyonlar arasında; The Metropolitan Museum of Art, New York, ABD; Centene Center for the Arts, Missouri, ABD; Quinn Collection, Los Angeles, ABD; Cocca Art and Design Institute, Coimbatore, Hindistan; The Farjam Foundation, Dubai, BAE; Sheika Fatima Suroor, Abu Dhabi, BAE; Wheelock Collection, Hong Kong, Çin; Him Collection, Singapur, Singapur; İstanbul Modern, İstanbul, Türkiye; Papko Sanat Koleksiyonu, İstanbul, Türkiye ve OMM Odunpazarı Modern Müze, Eskişehir, Türkiye bulunmaktadır.

 

 

Çok yakında...
Sitemize giriş yaparak kişisel verileriniz, site kullanımınızı analiz etmek, sosyal medya özellikleri ve reklamları kişiselleştirmek amacıyla çerezler aracılığıyla işlenmektedir. Detaylı bilgi için Çerez Politikası Metni’ni okuyabilirsiniz. Anladım butonuna tıklayarak açık rıza beyanında bulunmuş olursunuz.