Fazilet Kendirci

Fazilet Kendirci

Hakkında

(Malatya, 1961)

Resme olan ilgisini fark eden ilkokul öğretmeni Aydan ÖZEL ile resim çalışmalarına başladı,  ilk sergisini ilkokulda 1970 yılında açtı. Malatya ve İstanbul’da 16 yaşına kadar geçirmiş olduğu çocukluk yıllarında gözlemlediği iki şehir-iki kültür, iki uç noktadaki meseleleri sorunsallaştırdı ve sanatına yansıttı.

Yıldız Teknik Üniversitesi Seramik Cam ve Çinicilik Bölümünden mezun oldu. 1993-94 Bilsak Atölyesi, Mehmet GÜLERYÜZ ile çalıştı.1994–99 Yusuf TAKTAK’ın oluşturduğu  Atölye Üçgen’in öğrencisi oldu.  1998 yılında kendi atölyesini kurdu.1998–99 yıllarında Sokak Çocukları Derneği’nde çocuklara resim eğitimi verdi. 2003–2006 yılları arasında UPSD Uluslar arası Plastik Sanatlar Derneği UNESCO Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildi,  2003 yılında PERA MÜZESİ’NİN açılışında gerçekleşen “genç açılım” sergi projesine danışmanlık yaptı.  UPSD yönetim kurulu üyeliğindeki görevinin yanı sıra İstanbul’daki önemli sanat galerilerinde, uluslararası sanat fuarı organizasyonlarında, çağdaş sanat yayıncılığında sorumluluklar üstlendi, edindiği sorumluluklar ile Türkiye’deki sanatı – sanatçıyı – yöneticiyi – koleksiyoneri - sanat yazarını – galerileri farklı perspektiflerden analiz edebilme şansını yakaladı.

Bugüne kadar 28 kişisel sergi açtı. Pek çok uluslararası-ulusal karma sergilere ve Bienallere katıldı.

1998’den bu yana kendi özel sanat atölyesinde ve farklı kurumlarda gençlere-çocuklara, resim-sanat-çevre-doğa kavramlarının yanı sıra; kişisel gelişim ve eğitimlerine katkıda bulunacak formatta dersler vermekte, öğrencilerinin sergilerine küratörlük yapmakta, İstanbul’daki atölyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

Kendirci, düşünsel temelleri olan, bilgiye dayalı sanat hareketini gerçekleştiriyor.

Sanatın ve sanatçının sosyal sorumluluk taşıması tezini savunur ve bu anlamda onun sanatı tüm enerjisini yaşamın merkezinden alır. Sanatçı, tuval resminin yanı sıra; plastik, yaşamış eşyalar; gelinlik, kilim, sandık, ayna, gözlük, vb., teneke parçaları, kum, cam gibi çeşitli atık malzemelerden  “çöp”   ya da ağaç kabukları, yapraklar, halatlar, kendir, çuval kumaşı, yorgan, çatal, bıçak, vb. ahşap parçaları… Organik unsurlarla yaptığı çalışmaları, yerleştirmeleri, Land Art ile de tanınır.

UNESCO A.I.A.P Türkiye Ulusal Komitesi Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği UPSD Genel Sekreter olarak da görevini sürdürmektedir.  (2015-….)

Sitemize giriş yaparak kişisel verileriniz, site kullanımınızı analiz etmek, sosyal medya özellikleri ve reklamları kişiselleştirmek amacıyla çerezler aracılığıyla işlenmektedir. Detaylı bilgi için Çerez Politikası Metni’ni okuyabilirsiniz. Anladım butonuna tıklayarak açık rıza beyanında bulunmuş olursunuz.