Gayane Avetissian

Hakkında
Gayane Avetissian 1995 yılında Erivan, Ermenistan'da doğdu. 2012-2017 yılları arasında Erivan'da Panos Terlemezyan Devlet Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Resim Bölümü'nde, 2017-2020 yılları arasında ise Güzel Sanatlar Akademisi Grafik Bölümü'nde okudu. Mezun olduktan sonra, 2021'de Joseph Backstein Çağdaş Sanat Enstitüsü'nde (Moskova, Rusya) eğitim görmeye başladı.
Gayane Avetissian çoğunlukla geleneksel medyayla çalışan, ancak çağdaş sanat açısından resmi, performans ve yerleştirme dahil olmak üzere diğer disiplinlerle ilişkili olarak yeniden düşünmeyi amaçlayan bir sanatçıdır. Ermenistan Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Grafik bölümünden mezun olmasına rağmen, sanatsal ilgileri her zaman çok daha geniş olmuştur. Sanatçının amacı, yaşam boyu devan eden bir öğrenme isteğiyle genel olarak sanatın özünü keşfetmektir. Son on yılda sadece Ermenistan'da değil, Lübnan ve Rusya'da da birçok karma sergiye katıldı. Ayrıca, Ermenistan'da çeşitli tiyatro gösterilerinde sanat yönetmeni olarak çalıştı. Avetissian'ın en son başarısı, Moskova'daki J. Backstein Çağdaş Sanat Enstitüsü'nde tam burslu okurken Garaj Çağdaş Sanat Müzesi 2021 “Residency” programına seçilmek oldu.
Sanatçı son zamanlarda yeni medya ve çağdaş kavramsal sanat kapsamında yeni diller keşfetmeye daha fazla odaklanmıştır. Avetissian’ın işleri sanatçının kişisel deneyimlerini, karma mesleki geçmişi, çocukluk travmaları, korkular ve felsefi fikirlerini yansıtır ve bu özgün görsel anlatılar soyutlamacılık, kavramsalcılık, ilkelcilik, yeni dışavurumculuk ve gerçekçilik kavramlarının kesişim noktasında yer alır.
Sanatçı “Kara Tahta” genel başlığı altındaki son serisinde, yalnızca eğitimin bir bütün olarak insan için temel önemini değil, aynı zamanda eğitim sisteminin toplum üzerinde hayati bir etkiye sahip olarak bizi nasıl dönüştürdüğünü de araştırmaktadır. Bu da bizi, bir kişinin başlangıçta “boş bir sayfa” olarak algılandığı ve bu nedenle tüm bilgilerin deneyim veya algıdan geldiği felsefi söylem “Tabula Rasa” perspektifine getirir. Sanatçı “Kara Tahta” serisiyle bir nevi kendi kara tahtalarını bizlere aktarırken; kurumsal eğitimi yeniden gözden geçirme fikirlerinden, “haklar” ve “yanlışlar” fikrinden ve okuldaki kara tahtaların aslında hayatın kara tahtalarına nasıl dönüştüğünden kaynaklanan anılarını ve deneyimlerini yansıtır.